Nagy tavaszi kertészet mustra II.

Az elmúlt két nap részben ismét a kertészkedésről szólt, és holnap is ez a tevékenység kapja a főszerepet a piaci barangolás mellett természetesen :) Megkezdtem a balkon idei kialakítását, új szerzeményekbe történő ültetést. Ami történt dióhéjban:
- szétültettem a színes mángoldokat két balkonládába, hogy jobban fejlődjenek, terveim szerint egész nyáron lesz friss mángoldom :) Kíváncsi vagyok, milyen tervei vannak a mángoldoknak :D Mert ugye az lesz a mindent eldöntő tényező. Erőlködhetek én akárhogy, ha a kis növénykék beintenek
- jópofa kis edényekbe került három tő szamóca. Ebből a termésmennyiségből ugyan lekvár vagy durva mennyiségű szamócás süti ugyan nem lesz, de egy balkonkertésznek ne is nagyon legyenek ilyen merész álmai. Maradjunk a realitás talaján: lesz jó néhány szem friss, bio, saját termesztésű gyümölcsöm. Ugye-ugye? Nem is hangzik rosszul. Szamócát termeszteni egyébként nem is nagy kunszt, nem is helyigényes, és a palánták sem drágák (magról nevelni nem érdemes, sziszifuszi munka, nekem tavaly nem sok eredményt hozott a projekt)
Ezen kívül elvetettem jó néhány fűszernövény magját, és a nemrég vásárolt margarétát is elhelyeztük egy fémkalitkában (micsoda dekor, te jó ég :) nagyon jól néz ki). Holnap folyt. köv, remélem jobb idő lesz, ma azért fáztam, végül a hűvös idő véget is vetett a lendületemnek. 
Ez tehát az "ami eddig történt" része a legújabb epizódnak, most folytatódjon a beígért kertészet-értékelés, kizárólag szubjektív, saját nézőpontból. 

Tegnap folytattam tehát nagy tavaszi beszerző körutam. Az elhivatott, lelkes balkonkertészt onnan lehet megismerni,hogy ilyentájt egyre gyakrabban bukkan fel kertészetek környékén, olyan hiper-szupermarketekben, ahol csalhatatlan szimata szerint kertészkedéssel kapcsolatos dolgokat is lehet kapni szezonális jelleggel, és az igazán lelkesek még a kiállításokon is megjelennek. További ismertetőjelünk (illetve jelük, mert én tuti nem vagyok ilyen :D áááá, dehogy), hogy megszállottan nézegetjük mások kertjét, balkonját, a parkot, a házak előtti kiskerteket (stb.), és elemezzük a látottakat, kizárólag kertészeti szempontból. Olykor-olykor elhagyja egy sóhaj is az ajkunkat, ez kizárólag az irigység jele a kerttel rendelkezőkkel szemben :) Ó, igen, el ne felejtsem, van még valami, ami speciel rám nagyon igaz: a hiper-szuperek által árult chili paprikák előtt álldogálva büszkén húzom ki magam, majd egy lesajnáló pillantás keretében tovább sétálok, hiszen eszembe jut, hogy nnnaaa, ez az, ezt jól csináltam, nekem van SK termesztésű paprikám, méghozzá igen erős/jófajta/szuper/különleges és még sorolhatnám :) 
És valójában- szerintem- ez a balkonkertészkedés lényege: a saját termés felett érzett büszkeség és elégedettség öröme. Mert igenis lehet ilyen körülmények között, ilyen kis helyen is haszonnövényeket termeszteni. 
De elkanyarodtam a témától nagyon. Szóval kertészet. Illetve ez most kivételesen az IKEA volt (na igen, mint írtam, mindig kiszimatolom, hol lehet kertészeti cuccokra költeni). Nem kell nagy csodára számítani, mindenki ismeri a svéd áruház koncepcióját: mindenből egy kicsi, minden, ami lakberendezés. Pozitív csalódás volt számomra, leginkább az árfekvés tekintetében. Ugye azért ez is mérvadó, hiszen az ember fia/lánya (igény szerint behelyettesítendő) nagy mennyiségű pénzt el tud herdálni hobbijára (hát még az, akinek több is van ezekből. Jelen). 
Van itt minden, mint karácsonykor, de tényleg. Kis kaspó, nagy kaspó, óriás kaspó. Kis cserép, nagy cserép, óriás cserép. Kommersz cserepet ne itt keress, ez nem az a hely, itt minden a designról szól, még jó. Ez a célja ugyebár. Ami nekem különösen tetszett az a színes, óriási méretű (és meglehetősen kedvező áru) műanyag kaspószerűség. Kár, hogy egy darab rögtön lestoppolná az egyik felét az erkélynek. Pedig az egyik paprika tuti élvezné :D Na, de ez itt nem luxusszálló kérem szépen a növényeknek, inkább amolyan erdei tábor jellege van a dolognak: mindenkinek meg van a maga helye, és addig maradhatnak, amíg a szezon tart. Itten kérem szigorú szabályok uralkodnak. 
Menjünk tovább! A fém, színes és fém színű vödrök is jó dekorációs elemnek bizonyultak, de nekem most passzolnom kellett sajnos. Egyelőre, teszem hozzá halkan :) Ami nagyon megéri by the way: kókuszrost. Tavaly már áradoztam róla egy karikát, most is osztom a saját véleményemet, azzal a különbséggel, hogy idén nem magában, hanem földdel keverve fogom használni azzal a céllal, hogy lazítsam a talajszerkezetet, ahol szükséges. Na már most, az IKEA nevezetű lelőhelyen három téglát adnak nem egészen egy gurigáért, ami ha tavaly is így lett volna, nem döntöm romba a családi költségvetést a téglánként 6 kiló elköltésével. Ezt nem anyagiaskodásnak szánom egyébként, pusztán levonom a konzekvenciát: van, ahol többet is kaphattam volna a pénzemért. Ami azért nem mindegy, ha belegondoltok, mennyi virágföldre, tőzegre, kókuszrostra (stb.) van szüksége egy balkonkertésznek a boldoguláshoz. 
Tehát ezért még biztos vissza fogok térni a svédekhez (meg azért is, mert szeretek oda járni, na). Röviden kb. így összegezhetném a lényeget az ottani kertészeti részleggel kapcsolatban. Persze van itt is locsolókanna mindenféle változatban, meg cserepes műnövények (na ettől a hajam égnek áll, aztán ki is hullik szálanként. Ez most komoly? Cserepes MŰnövény? Könyörgöm, legalább egy kaktusszal próbálkozzunk már meg. Vagy ültessünk fűszernövényt, az tényleg pofon egyszerű). Kislapát, nagylapát és társai itt nincsenek, kerti bútor, lámpás, és egyéb kiegészítők viszont dögivel. Evvan, szét kell nézni, csemegézni a kínálatból, és nem mindent egy helyen megvenni, mert aztán tuti látunk valamit, valahol máshol, valami sokkal jobb áron, amitől biztos agyvérzést fogunk majd kapni :) 
Összegezve tehát: IKEA szerintem = kókuszrost jó áron, kaspók (ha valakinek igénye van rá. Nekem néha van. Nőből vagyok, nem nagy kunszt), haspók, székpárnák (nem a fingós, dilibolt féle változatra gondolok). Részemről ennyi, mást itt balkonra nem nagyon vennék. Bár azért az ülőalkalmatosságokat még megnézem, mert a pihenő sarok kialakítása még várat magára. 

Holnap folyt.köv, ellátogatok a Tesco-ba (ne kérdezd, miért, magam sem tudom. Még), és további ültetési projektek fognak lezajlani. Éljen a tavasz, és persze az elültetett növények is éljenek soká! :) 

Nagy tavaszi kertészet mustra I.

Némi gondolkodás után úgy döntöttem, hogy idén kicsit bővítem a blog profilját. Mivel arról nem túl izgalmas nap, mint nap írni, hogy ma is csak 0,0004 mm-t nőttek a növénykék, így kicsit mélyebben belemegyek a kertészkedés témába, különös tekintettel a balkonkertészkedés szempontjából.
A kerthez, természethez való viszonyom már gyerekkoromban, szinte születésemtől fogva kialakult, nagyszüleim telkén töltöttem az összes nyarat. Ahogy vége volt az bölcsinek/óvodának/iskolának, már indultunk is, és egészen addig ott voltunk, amíg be nem csöngettek újra a következő évfolyamra. A nagy kertben mindig volt munka bőven, és én örömmel segítettem. A haszonnövények, gyümölcsfák, szőlők mellett virágoskertünk is volt. Az alapozás tehát meg volt, nagymamámtól igen sokat tanultam. Gyakran hívom fel ma is, ha valamit nem tudok pontosan. Így volt ez tavaly is, mikor kiültettem a paradicsom palántákat, és akkor is, mikor befőzéshez készülődtem.
Természetesen nekem is nagy vágyam, hogy saját kertben folytathassam ámokfutásomat, ám addig is szerencsésnek érzem magam a balkonunk miatt, ami kicsit pótolja a kertet, és sok lehetőséget rejt magában. Ez lesz már a 3. évem, hogy ezzel foglalkozom, és a kezdeti buktatók után lassan kialakul, mit, hogyan kellene csinálni. Idén már a design része is foglalkoztat, egy kellemes pihenő sarkot szeretnék kialakítani a növények között, hogy nyáron úgy érezhessük, mintha a kertben üldögélnék. Igyekszem majd itt is megosztani az ötleteket, lesznek erről is tehát posztok :)
Továbbá tervezek egy írás sorozatot a fűszernövényekről, paprikákról, mindenféle tudnivalóról, praktikákról, vagyis kicsit bővül az informatívabb oldala is a dolognak. Lesz még a tervek szerint több recept is, hiszen igazából minden nap főzök, és minden nap mást, ha tehetem, saját fűszernövényeket, paprikákat használok. A két hobbim itt kapcsolódik igazán össze. Lesz szó tehát ízekről, színekről, illatokról is, és ugyebár szükség lesz egy alapvető, ám annál hasznosabb információkat tartalmazó cikkre is a balkonkertészkedésről :) De ne szaladjunk ennyire előre, mert mára egészen mást terveztem! Kezdjünk is hozzá!


Általában minden tavasszal megkezdem a kertészetekben a szokásos Canossa-járásomat, nem lesz ez másként idén sem. Természetesen nem csupán egyszer járok ilyen helyekre, általában télen is van egy-egy kiruccanásom, de akkor ugye túl sok érdekes nincs az ilyen helyeken. Speciel télen a balkonomat pihentetem, mint a jó magyar ugart szokás :) (ha jól tudom, szokás. volt legalábbis. na mindegy, ebbe ne menjünk bele). Tehát nálam téli növények nem kapnak helyet, ahogy River Cottage főhőse mondaná: ami nem hoz hasznot számomra, annak nincs helye a kertemben. Ezzel valahol én is így vagyok, túl kicsi a helyem ahhoz, hogy felesleges dolgokkal töltsem meg. Ritka kivétel párom egy-egy növénye, amit ő gondoz. Lelke rajta, a virágok szépek, imádom őket, de egyelőre még nem foglalkozom behatóbban velük. 
Tehát ebben a posztban a mai túrámról akartam írni igazából, majd persze beszámolok a többiről is más posztokban. 
A mai célállomás a Baumax volt, ez volt hozzánk a legközelebb, és mivel földre volt szükségünk, ez kézenfekvő volt, dacára annak, hogy az árai...khm, hogy is mondjam, nem a legjobbak a piacon. Mellesleg azért elég morbid szerintem, hogy zacskózva vesszük a földet, nem? Milyen jó kis üzlet már, eladni a virágföldet a városlakóknak, nem kis összegekért (csak jelzem, hogy tavaly személy szerint több ezer forintot költöttem földekre és kókuszrostra. Ennyit a business-ről), gondolkodom is, hogy szakmát váltok :D 
Na, ahogy az lenni szokott, nem csak földet vettünk, hiába, a tavasz kezdete a legtöbb hobbi kertésznek egy nagy érvágást jelent, főként, ha balkonon zajlik az ámokfutásod, ha van kerted, ott legalább alapvető dolgok a rendelkezésedre állnak. Gondolok itt például arra, hogy tavaly nagyon megszenvedtünk az ökörparadicsommal, mivel ugye jó tulajdonsága, hogy nagyra nő, itt meg azért nincsenek mindenféle karók elszórva, hogy legyen mihez kikötözni. Jelzem, a Baumaxban erre is gondoltak, ha hajlandó vagy megfizetni az árát, vihetsz haza hosszú rőzsét vagy mi a bánatot, aztán kötözködhetsz (ill. kötözhetsz), lelked rajta, éljenek a városlakók :) (nem mellesleg, halkan jegyzem meg, hogy az ökörparadicsom projekt dugába dőlt ugyebár, nem erkélyre való fajta :))
Röviden tehát a Baumax általában az utolsó, ahová szeretek menni vásárlási céllal, szinte mindent, amire onnan van szükségem, megvehetek máshol olcsóbban. Mondjuk a tavalyi málnatő vásárlás jó vétel volt, kifogtam egy akciót, az már más kérdés, hogy málnám végül nem lett, ez az én hibám, ez van. Kaspó, cserép és társai egyenesen a rablás kategóriába tartoznak, tápoldat címszó alatt az elsődleges (és talán egyetlen) célcsoport a virágtermesztők lelkes hada, zöldségtermesztéshez idén egyetlen ilyen terméket találtam, az is univerzális néven fut (gondolom olyan is), és kétszer annyiba kerül, mint a már jól bevált, általam is használt márka. 
De, hogy valami jót is mondjak...várj, gondolkodom...még mindig...na jó, egy eszembe jutott: spec nekem közel van. Ennyi. Ja, nem, van még valami! Hát de tényleg, majdnem elfelejtettem, pedig tavaly úúúúgy örültem neki, hogy vettem is három csomaggal: fehér, műanyag, kedved szerint firkálható kis jelző lapocskák, pálcikák vagy mifene azért, hogy tudd, mit hova ültettél. Vagy hova mit ültettél. Ennek azért örültem, mert tavaly nagyon kerestem mindenhol, és ahol lehetett kapni, ott botrány volt az ár/mennyiség arány, viszont a Baumaxban egy csomagban ötven darab van, és azt hiszem (nem biztos) 600 ft volt/ csomag. Ám azért vigyázz az alkoholos filccel, nekem még idén gondot okoz lemosni a tavalyi feliratokat :) 
Most pedig olyan leszek, mint egy rossz krimi vagy sorozat befejező narrációja :) A folytatásban: jön, jön, jön!!!!! Amit az Oázisról tudni érdemes :) 
Addig is: kalandra fel, ragadjatok lapátot, és ültessetek, hogy gyönyörű, zöld környezetben élhessetek. Még akkor is, ha csak egy aprócska erkélyetek, egy szabad polcotok, sarkotok vagy épp egy kertetek van :) És vigyétek a gyerkőcöket is, élvezni fogják :)

Itt a tavasz! Vagy még sem?

Rég jártam már itt, ennek egy hosszabb külföldi kitérő az oka. A tavalyi év 
nagyjából jól alakult, de azért idén van mit kiküszöbölni. A kártevőkkel folytatott harcot idén magasabb szinten szeretném művelni, nekik köszönhetően a paradicsomtermesztés meglehetősen problémás és mondhatni, eredménytelen volt. Annak ellenére, hogy a fűszernövényeknek elvileg nincsenek kártevői, még a bazsalikomon is szép számmal tenyésztek a kis állatkák. A koriander pedig maga volt a tragédia. Röviden így foglalhatnám össze ezt a részét a dolgoknak. 
A paprika termesztés már sikeresebb volt, a kiszárításuk is gond nélkül lezajlott, az utolsó terméseket még októberben szüreteltem le. Négy paprikát teleltettem át: Bhut jolokia, Naga morich és a már két éves Habanerokat. A Jolokia kissé megkopaszodott, ennek az az oka, hogy egyik éjjel kint felejtettem, és bár napközben jó idő volt mostanában, volt egy-két hűvösebb éjszaka. A két Habanerot erősen visszavágtam, a bimbókat lecsipkedtem, idén több termést szeretnék és nagyobb növényeket. 
A fűszernövény projekt is beindult, ezek közül teleltetni nem nagyon szoktam, csak a rozmaringot, de az az idei telet nem élte túl. Már szépen cseperednek a thai és olasz bazsalikomok, a kakukkfű és a majoranna, viszont a thai citromfüvet újra kell vetni, valamiért tavaly is csak másodjára sikerült életképes állapotot előidézni. 
Az erkélyen már sütkéreznek a kis korianderek, kibújt a színeslevelű mángold, a borsó, a petrezselyem, a színes sárgarépák és az újhagyma. A zsályára, ami már két éves, átültetés vár, csodálom, hogy ezt a hideg telet túlélte. 
A konyhában pedig mesterséges fény alatt fejlődnek a paprikák, idén kevesebb fajtából többet vetettem, azokat, amik nekünk a legjobban ízlettek. 
JÖvő hétre terveztem egy nagyobb lélegzetvételű ültetést, de az időjárás jelentés alapján ez érdeklődés hiányában elmarad valószínűleg

Félidős számvetés

2011. augusztus 7.


Nem is tudom, mit mondjak eddig az idei nyárról. Persze, szigorúan mezőgazdasági szempontból. Azt hittük tavaly, hogy annál rosszabb már nem lehet...nem lett igazunk :) Na, nem tragédia, csak kissé lassabban történnek a dolgok. Legalábbis itt nálam, a keleti fekvésű erkélyemen. Ez ugye magában hordozza azt a tényt, hogy lassabban fejlődnek a növények, lassabban érik be a termés, mintha a túloldalon lenne a növény-nevelde. De úgy gondolom, pánikra semmi ok, van még idő, és az eddigiek alapján megállapítottam, hogy nem napsütéses időben is bepirosodik a paprika, és csípős is lesz a chili. Sajnos most nincs fényképező gépem, így nem tudok feltenni új képeket az eddigi termésről, pedig akadt azért jócskán: eddig közel 10-12 habanero-t szüreteltem, közel 20-30 numex twilight-ot, illetve ettem már a saját balkon paradicsomomból is, még ha nem is túl sokat. De még csak most jön a java, a terméseim csak úgy lesik tömegesen, hogy mikor is érhetnek be (felőlem bármikor :D). Rengeteg termés van a filius blue paprikán (mindenkinek ajánlom, aki sok termést szeretne, tele van paprikával, akárcsak a numex), folyamatosan szüretelem a habanero-t, tömegesen jelentkeztek a termések a szegedi csípősön, naponta jelenik meg egy újabb jalapeno, a fütyipaprikáról, black pearl-ről, serrano-ról már nem is beszélve. Megmondom őszintén, kicsit én is "oka" vagyok annak, hogy sok növényem még csak most kezd bimbózni: nem hagytam, hogy a túlságosan kicsi növényeim kineveljenek egy-két paprikát. A purple jalapeno-t nagyon korán hagytam termőre fordulni, meg is lett az eredménye: nekiállt kinevelni 4 db paprikát, és ezzel együtt ledobott vagy 25 bimbót...bezzeg most, amikor már elég nagy a növény: van rajta vagy harminc bimbó, amiből minden nap legalább egy beköt...Szóval inkább a kivárásra játszottam, és úgy tűnik, meg is lesz az eredménye: rengeteg termésem lesz! :D Ehhez persze hozzájárul az is, hogy egy kedves kolléga adott egy-két tanácsot a tápoldatozást illetően, így drasztikusan megemeltem a tápoldat mennyiségét (hogy őszinte legyek, az összes növény esetében), és meg is lett az eredménye. 
Személy szerint továbbra is drukkolok a növényeimnek, még csak mostanában lesz termés a naga morichon, a red savinán, a bhut jolokián, az ökörszív paradicsomon, a kaliforniai paprikákon és így tovább :)
Update: a fűszernövényeknek annyi, a takácsatka kolónia bevégezte a feladatát, szerencsére sikerült minimálisra szorítanom jelenlétüket macerás módszeremmel (kézi pusztítás), de sajnos nem nullára, így folyamatos harcban állok ezekkel a dögökkel...(ennek köszönhetően valószínűleg idén a teleltetés elmarad)

Takácsatka

2011. július 19.


Sajnos a napokban ismét szembekerültem a takácsatkával, illetve egészen pontosan a növényeim. És ennek az intermezzo-nak sajnos áldozatai is lettek. Az egész úgy kezdődött, hogy a hajnalkáimat felfuttattam az ablakra, és már előre vártam, hogy egy-két napon belül megjelenjenek a virágok. És ekkor vettem észre, hogy jó néhány levél elkezdett sárgulni...ez még nem lett volna gond, de volt jó néhány elszáradt levél, és kis hálószerűségeket is észrevettem itt-ott. A levelek egy része pedig kis fehér pöttyökkel volt tele. Mikor megnéztem a fonákjukat, láttam, hogy picike bogárkák teszik serényen a dolgukat a növény nagy részén. Ekkor már sajnos a környező paprikáim, és főként paradicsomjaim is áldozatul estek...A paradicsomok körében olyan pusztítást végeztek, hogy négy tő kivételével mindet kidobtam, ahogyan jó néhány más palántámat is, amelyek két permetezést követően sem lettek bogármentesek...Így inkább ezt a megoldást választottam, mint, hogy az összes növényem idő előtt bevégeztessen. Ezt követően az összes növényem levelét egyesével átnéztem, hajfestékhez mellékelt kesztyűben, és módszeresen megtisztogattam a leveleket...A hajnalkáról pedig az összes levelet levágtam, hátha... Majd meglátjuk, mostantól napi szinten figyelni fogom a fonákokat. Addig is, álljon itt egy internetes cikk a takácsatkáról: 

A szobanövényeket megtámadó kártevők közül a takácsatkák elleni védekezés a legnehezebb, mert a legtöbb vegyszerrel szemben ellenállóak.
A takácsatkák a szobanövények legfélelmetesebb kártevői közé tartoznak, többek között azért, mert a többi rovarkártevőnél kevésbé érzékenyek a vegyszerekre. Forró nyarakon a takácsatkák a kertben is kárt okozhatnak.
Felismerés
Mivel minden szélsőséges hatásnak kitett növény érzékeny a kártevők támadására, ügyeljünk a megfelelő termesztési feltételek biztosítására. Ez a szobanövények esetében megfelelő szellőztetést és páratartalmat jelent, azt, hogy a növény nincs elöregedve, nem kap túl sok tápanyagot, elegendő, de nem túlzottan sok nedvességet kap, és nem szenved semmilyen betegségtől. A takácsakták június és szeptember között a legélénkebbek, de megfelelő körülmények között a veszélyes időszak elhúzódhat. A takácsatkák közé több faj is tartozik, ezek közül a kétfoltos takácsatka (Teranychus uricate) és a Teranychus cinnibarinus a leggyakoribbak és legveszedelmesebbek. A hímek áttetsző sárgászöld színűek, de alkalmazkodnak a gazdanövény levele színéhez. A Teranychus cinnibarinus nősténye az év nagy részében narancssárgás-vöröses színű, a Teranychus uricate nőstényei pedig augusztusban, az áttelelésre készülve öltenek világospirosas színt. A súlyos károkat okozó takácsatkák nem tévesztendők össze a nyár végén a járdákon és falakon nagy számban előforduló kis vöröses pókokkal, a Bryobia-atkákkal. (Ezek okoznak ugyan némi kárt a szabadföldi növényekben, de csak ritkán támadják meg a szobanövényeket és a melegházi növényeket.)
Árulkodó jelek
A kártevő jelenlétének első jelei nagyon finom, világos pettyek vagy halványsárga foltok a levelek színén. A kártevők maguk a levelek fonákján találhatók, bár szabad szemmel alig észrevehetőek, ezért hasznos, ha egy kis nagyítólencsét használunk. A beteg levélen atkákat, petéket és a kártevők körül keletkezett hulladékot fedezhetünk fel. Maguk az atkák sokkal jobban megfigyelhetők, ha mozgásra késztetjük őket. Ehhez fordítsuk fel a levelet és  helyezzük egy ujjunkat a levél színére. Általában a testhőmérséklet is elég ahhoz, hogy az atkák megmozduljanak (ezután alaposan mossunk kezet, mielőtt másik növényhez nyúlnánk).
Gyors cselekvés
A takácsatkák közeli rokonai a pókoknak, de azoknál sokkal kisebbek, maximum 0,5 mm nagyságúak. Ha megtelepszenek a növényen, finom hálóval borított hatalmas és tevékeny kolóniákat alkotnak. A támadás kezdeti jelei nehezen észrevehetőek, és a fertőzés többnyire javában dúl, mire az első ellenlépéseket megtennénk. A siker titka itt is a gyors cselekvés. A fertőzés korai felismerése és a gyors védekezés megmentheti a növény életét. Ha a kártevők súlyosan elszaporodtak, érdemesebb kidobni a fertőzött növényt.
A kártétel
A fiatal és a kifejlett atkák a növényi szövetek nedveivel táplálkoznak. Így alakulnak ki a problémára utaló első jelek: az apró, világos pettyek a leveleken. A levelek, bimbók és virágok mind ki vannak téve a támadásnak. Ahogy a kolónia az új helyen megtelepszik, onnan a fertőzés más levelekre, bimbókra és virágokra is átterjedhet. A kártevőre jellemző háló először többnyire a levélhónaljaknál figyelhető meg. Ahogy a kolónia növekszik, a háló mérete is nő, egy idő után pedig mintha finom selyempólya borítaná a növényt, tele atkákkal, petékkel, petehéjakkal és levedlett rovarbőrrel. A betegség jelei a későbbiekben a levelek elszíntelenedése illetve bronzszínűvé válása. Még később a levelek elszáradnak és elhalnak. Ahogy a takácsatka-kolónia növekszik, a növény leveleit atkákkal és petékkel teli nagy, selyemszerű szövedék lepi el.  
Életciklus
Az atkák életet több ciklusra tagozódik. E ciklusok hossza nem állandó, nagyban függ a külső hőmérséklettől is. A takácsatkák fejlődésének fázisai: pete (hatlábú), lárva, protonimfa, deutronimfa és kifejlett állat. A nyári hőségben a kifejlődés mindössze 8 napig tart, ezzel szemben 10 °C körüli hőmérsékleten ugyanez a folyamat kb. 8 hét alatt játszódik le. A táplálkozási fázisok (tehát az az idő, amikor az atkák a növényen élősködnek) a takácsatkák lárva, nimfa és kifejlett életszakaszaiban bonyolódnak. Az atkáknak a nimfa és a kifejlett életszakaszokban 4 pár ízelt lábuk van, és a rovaroktól eltérően testük nem tagolható egyértelműen a szokásos fejre, torra és potrohra. Ősszel a legtöbb nőstény a faládák repedéseiben, a növénykaró rostjai között, a kötöző zsinór alatt, vagyis gyakorlatilag bárhol képes áttelelni, akár a növény földjében is, ha jobb helyet nem talál. A takácsatkák rejtekhelyükön maradnak egészen a tavaszig, amíg a hőmérséklet emelkedni nem kezd. Ekkor előbújnak, és megfelelő helyet keresnek a petéik számára. Megfelelő hőmérsékleten - a szobahőmérséklet általában megfelelő nekik - a Teranychus cinnibarinus télen is szaporodik.
Védekezési lehetőségek
A takácsatkák nem kedvelik a magas páratartalmú környezetet, ezért a megelőzés legjobb módja, ha a növényeket naponta kétszer langyos vízzel permetezzük be, ügyelve rá, hogy a levelek fonákjára is bőségesen jusson a permetezővízből. Ez persze gyakran nem a legjobb megoldás a lakásban, nem beszélve arról, hogy szóba se jöhet olyan növények estében, amelyek nem kedvelik a magas páratartalmat. Nagyon hatékony azonban a védekezésnek ez a módszere pl. a paradicsomon és az uborkán. A rendszeres permetezés elriasztja ugyan a takácsatkákat, de nem ajánlott alacsony páratartalmat kedvelő növényeink számára.
Elkülönítés
A már fertőzött növényeknek a vízzel történő permetezés csak nagyon kevés segítséget jelent. Nagyon fontos, hogy alaposan megfigyeljük a növényeinket, ugyanis ha a takácsatka-fertőzést már a korai szakaszában felismerjük, sokkal inkább számíthatunk a kezelés sikerére. A fertőzött növényeket el kell különíteni, és minél hamarább meg kell kezdenünk a kezelésüket. A már súlyosan fertőzött növényeket égessük el, főleg ha a fertőzés kora ősszel történt, így valamennyi, a növényen vagy a cserépben hibernálódott nősténytől is megszabadulhatunk. A növény környezetének őszi nagytakarítása is javallott, bár ez a lakásban nem mindig kivitelezhető. A kis melegházakból ki kell vinni a növényeket, és az üvegházban kénes füstölőt kell égetni. A kénes füst a kártevők elleni védekezés igen hatékony módszere, ezt az eljárást nem sok élőlény éli túl.
Vegyszeres kezelés
Növényeink rendszeres kezelése esetén ne feledjük, hogy egyes növények érzékenyek bizonyos vegyi anyagokra, az élősködő pedig ellenállóvá válhat, ha egy anyagot túl gyakran alkalmazunk. A hivatásos termesztők többféle növényvédő szerhez hozzájutnak, mint az amatőr kertészek, de a takácsatkák a szabályozott környezetben számukra is nagy gondot jelentenek. A takácsatkák igen gyorsan immunissá válnak ugyanis az új vegyszerekre, s azok hatása többé nem érvényesül. Az üzletekben igen kevés olyan vegyszer kapható, amely valóban hatékony a takácsatkák ellen. Válasszuk az igényeinknek leginkább megfelelő terméket, olvassuk el figyelmesen a tájékoztatót és semmiképpen ne használjuk folyamatosan ugyanazt a terméket. Újabb termék alkalmazásakor mindig győződjünk meg róla, hogy annak aktív hatóanyaga nem egyezik-e meg a már korábban használt termékével, illetve azt se gondoljuk, hogy a természetes összetevők nem lehetnek mérgezőek.
Hol kezeljük a növényeket
Lehetőleg szélmentes, enyhe napon permetezzük be a növényeinket a szabadban. Permetezés után ne tegyük őket közvetlen napfényre, amíg a levelek teljesen meg nem száradtak. A kezelést az ablakpárkányon is végezhetjük. Ha erre nincs lehetőség, tegyük a növényt a mosogatóba. Ilyenkor mindenképpen ügyelnünk kell arra is, hogy a legtöbb vegyszer rongálja a fényes felületeket.
Alkalmazási módszerek
Mivel kevés fajta vegyszer kapható, a rovarölő szerek alkalmazásának módjai is szűkösek. A lehetőségeken belül válasszuk azt a szert, amelyik a legjobban megfelel az adott növény körülményeinek. A rovarölő por nem alkalmas eszköz a takácsatkák kiirtására. A folyékony koncentrátumok a gyártó utasítása szerinti hígítást és vízzel való keverést igényelnek, de hatóanyagaik alapján meg találhatjuk köztük a kártevő elleni legalkalmasabb terméket. A rovarölő szerrel átitatott pálcikák jó megoldást jelenthetnek a nagy cserépben vagy dézsában nevelt növények kezelésére. Mindazonáltal lehetséges, hogy a bennük lévő vegyszer nem minden növény kezelésére alkalmas, és egyesekre, pl. fűszernövényekre és más ehető növényekre nem is javasolt.

Forrás: bagira.eu

Rövid helyzetjelentés

2011. június 23.


A jalapeno purple változatlanul terem, de sajnos a négy paprika miatt (amit nevelget) a többi termés nem kötött be, úgyhogy a tapasztalat: nőhetett volna még a növény (bár van vagy 30-35 c m magas. Talán 40 is a legutóbbi mérés óta). Habanero-k nőnek, Numexen sok-sok paprika, a többi paprikát még nem engedem virágozni. Kegyetlen vagyok, de ez van :D Az őr érdekük.
És gyorsan egy közszolgálati hír!
Továbbra is fent vagyunk a Facebook-on: Kertbarátok Magtára

A kókuszrost

Sokan kérdezték mostanában, hogy milyen ültető közeget használok a növényeimhez. Eleinte nem igazán figyeltem oda erre, vásároltam nagy mennyiségben az általános virágföldeket, majd ahogy folyamatosan ültettem egyre nagyobb edényekbe a növénykéket, úgy keveredtek össze a különböző földek. Volt tehát minden: savas, lúgos és így tovább. Aztán az új palánták egy része kapott tőlem olyan földet, ami kifejezetten magvetéshez, palántázáshoz van. Nem kedveltem túlzottan, nagyon hamar kiszáradt, ezzel pedig nem segített sokat a növényeimnek. Lassan ez is összekeveredett a többivel, ekkor még mindig a tökéletes földre vártam. Kert híján, balkonon történő ültetéshez ez nagyon fontos.
Egyszer olvastam valahol a kókuszrostról, majd egyszer ki is próbáltam. Az a jó benne, hogy akár magában is lehet használni, de más földdel keverve is kiváló. Én egyelőre magában használom, és úgy tűnik, a növényeim szeretik. Szépen növekednek benne (az egyik gyártó tesz hozzá por formájában tápanyagokat is), gazdag termést hoznak, a virágok is gyorsabban növekszenek, mint azok, amelyek sima földben vannak. Hátránya? Hát igen, azért van az is: mivel elég laza szerkezetű (ez az előnye is), ezért hamar kiszárad, de ezen megfelelő locsolással könnyen segíthetünk. Emellett a hagyományos földekhez képest drága is (egy kocka úgy 5-700 forint, abból lesz 7-8 liter ültető közeg). Amit tanácsolok: érdemes keverni más földdel, így olcsóbb, mégis jó vízáteresztő ültető közeget kapunk.
És most nézzük, mit ír a „szakirodalom”:
A kókuszrost a kókuszdió-hántolás mellékterméke. Kiválóan helyettesíthető vele a tőzeg, és ez egy kimeríthetetlen alapanyag, hiszen pl. a kozmetikaipar, az élelmiszeripar egyik jelentős mennyiségű melléktermékéről van szó. Ezzel szemben a tőzeg bányászott termék, vagyis véges mennyiség áll a rendelkezésre. A kókuszrost eddig leginkább a rózsa-, szegfű-, liliomtermesztésben, valamint a zöldséghajtatásban terjedt el leginkább. Kifejezetten ajánlott konténeres növények, függőkosarak ültető közegeként, üvegházban perlittel kombinálva használják, valamint olyan talajok javítására is nagyon jó, melyeknek nem megfelelő a víz-és kation megkötő képessége.
„A kókuszrost feldolgozási folyamata a következő: a kókuszrostot először mossák, majd vizes tartályokban kezelik. A nedves előkezelt kókuszrostot átszivattyúzzák egy mechanikus présbe, és kisajtolják a vizet. A kókuszrostot ezután tárolóedényekbe szállítják, ahol a felhasználás függvényében komposztálják hetekig vagy hónapokig. A bálákba tömörítés előtt légszárításon esik át kb. 80 C0-on.” (Forrás: kertpont.hu)
A minőség függ az eredettől, valamint a rostfeldolgozás módjától. A kókuszrost készítése során igen szigorú követelményeknek kell megfelelni, többek között a sótartalmat, a gyom-és magmentességet is előírják. A legfontosabb tulajdonsága a szerkezetéből adódó víztartó képessége és levegőssége, a felesleges vizet azonban átengedi. A kókuszrost tömegének 7-8-szorosát képes felvenni vízből. PH értéke 6,5-7,5 közötti, EC-értéke (összes sótartalom) 0,5 alatti. Ezen kívül előnyei közé tartozik a lassú bomlás, a sterilitás és az, hogy újranedvesíthető. A tőzeghez képest rostjai durvábbak, magasabb a cellulóz és lignint tartalma, ebből következik, hogy tartósabb és szerkezetileg stabilabb anyag.


A kókuszrost és a tőzeg összehasonlítása
Jellemzők
Tőzeg
Kókuszrost
Összporozitás
91,1%
95,9%
Könnyen felvehető nedvességtartalom
44,5%
38,5%
PH-érték
6-8
6,5-7,5

A kókuszrostok fizikai tulajdonságai különbözőek lehetnek, melynek függvényében változik a közeg levegő átjárhatósága, kapilláris víztartó képessége. A magasabb nedvességigényűnövények a fiatalabb, finomabb szerkezetű, kisebb levegő-, és nagyobb vízmegtartó képességűközeget igénylik. A durvább szerkezetű rostok a Sphagnum tőzeghez képest nagyobb levegőkapacitással, de gyengébb víztartó képességgel rendelkeznek. A préselt kockát tegyük annyi vízbe, amennyit a csomagoláson írnak, amint megduzzad, felhasználható. Ültetéskor nem szabad tömöríteni, felhasználás előtt át kell forgatni. Akkor öntözzük, ha a mélyebb rétegek is szárazak (a felső rétegek hamar kiszáradnak, ezt érdemes mindig ellenőrizni).


További érdekes cikkek várhatók minden nap itt a blogon, de a Facebook-on is követhetsz minket, illetve megoszthatod véleményedet, kérdéseidet is :D (Kertbarátok Magtára)

Közérdekű közlemény kertbarátoknak!!!!

A mai nappal létrehoztam egy facebook oldalt Kertbarátok Magtára néven, mely folyamatosan fog frissülni, új tartalmakkal gazdagodni. Elsősorban azokról a vetőmag újdonságokról adunk itt számot, melyek megvásárolhatók tőlünk. Like-oljátok, és nem maradtok le semmiről :D 
A készletünk különleges és hagyományos zöldség, gyümölcs, fűszernövény, bonsai, fa és bokor, valamint virág magokból áll, és folyamatosan, hétről-hétre bővül a kínálat. Folyamatos akciókkal, kedvezményekkel várjuk a kedves érdeklődőket. Kérésre e-mailben küldünk részletes fajta-és árlistát is, ezt priviben tudjátok jelezni felénk.
Van még néhány paprika-és paradicsom palántánk is, de már csak a készlet erejéig.

Érik a...paprika :D

2011. június 12.


Rég jártam már erre, de ez persze nem azt jelenti, hogy ne szorgoskodtam volna az erkélyen, meg amúgy a növények világában. Nagyon sok a dolgom viszont, ezért nem volt időm írni ide. Illetve volt még egy ok: szerettem volna rendbe tenni az erkélyt, és vártam, hogy végre minden a helyére kerüljön. Ez még nem teljesen sikerült, de már csak kb. 10%-ban van szükség rendezgetésre: kell még néhány cserép, néhány liter föld, egy-két balkonláda és akasztó hozzájuk stb.
Sokféle chilit tartottam meg a kezdetben ültetettek közül, íme a lista (a teljesség igénye nélkül): tabasco, serrano, purple serrano, jalapeno early, jalapeno tam, jalapeno purple, habanero (red, peach, chocolate, pink, yellow), szegedi csípős, kosszarvú, peter's pepper, numex twilight, black pearl, naga morich, bhut jolokia, bhut jolokia chocolate, black scorpion tongue, filius blue, georgia flame, aji panca, numex big jim. Azt hiszem, semmit nem hagytam ki (édes paprika: kápia, piros, sárga, narancs, lila kaliforniai)
Ezen kívül ugye ott van még a paradicsom hadtest is: green zebra, lucullus, san marzano, szőlőparadicsom, balkonpari (sárga, piros, narancs).
További különlegességek is képviseltetik magukat, úgy, mint wonderberry, tomatillo, és még málna bokrot is vettem, a mángold mellett szépen nő :D 
Fűszernövényekből elképzelhetetlen mennyiséget vetettem, végre már szépen növekednek, bár a koriandert újra kellett ültetnem, valami hülye bogár megtámadta (szerintem takácsatka), és szép lassan kiszívogatta a nedveit. A kelet-indiai citromfű miatt nagyon izgulok, remélem, sikeres lesz a termesztése :D
Amúgy minden reggel azzal kezdek, hogy kimegyek a teraszra, fogom a kis fülpucolókat, és beporzom a habanero, a numex és a jalapeno purple virágokat, amelyekből egyre több és több van :)

Balkonkertész 2011

2011. április 3.


A mai nap igen tevékenyen zajlott, már ami a balkonkertészkedést illeti. Lassan tényleg nem tudom már, hova fog elférni ennyi növény, de ugye mindig van valami, amit ki akarok próbálni. Tegnap elmentem egy közeli (?) kertészetbe, vettem 20 l földet (sajna kocsi nincs, így egyesével veszem, és cipelem haza a zsákokat. Gyanítom idén lesz még néhány köröm). Hogy ez mekkora biznisz (csak így, magyarosan)! Földet adnak el zsákokban, jópénzért...a szemben lévő virágos pl. pofátlanul egy ezresért adja az általános virágföldet (10kg), míg a kis zacskót 400 forintért...így marad a cipekedés. Szóval tegnap vettem még két nagyon jópofa, színes fémládát (nem balkonláda, inkább olyan, mint egy vájú, úgy 5-6 literes űrtartalommal. Az egyik élénk zöld, a másik pinkes-bordós...). Nagyon jól fognak benne mutatni a színes virágok, és/vagy a chilik. Még nem döntöttem el, mit ültetek oda, valószínű paprikákat, mert jó mély, igen nagy helyük lenne, szerintem egy ládába 3 tő fér el (két láda van).
Nos, ma délelőtt kitelepedtem az erkélyre, és vadul ültetni kezdtem. Mintha eddig nem lett volna még elég :) (ez úton is köszönöm páromnak a türelmet és a toleranciát) Szóval a lakásban már van kb. 190 paprika és paradicsom palánta, amik egy kis része már szét lett ültetve, de vár még rám egy nagy karika ezzel kapcsolatban, ugyanis itt az ideje, hogy egy pohárba egy paprika/paradicsom lakjon. Ehhez vennem kell még földet, a 20 liter ugyanis elfogyott :( nos, a mai napon az alábbi ültetések mentek végbe:
csíráztató tálcába kerültek az alábbi paradicsomok: san marzano, lucullus, ökörszív, pink ökörszív, narancs/ piros/ sárga balkonpari, piros körtepari. Ugyan ide ültettem még tomatillo purple-t is.
Kis poharakba, illetve nagyobb cserepekbe kerültek az alábbi fűszernövények: thai és sima citromfű, zsálya (kétféle), citromillatú bazsalikom, fahéj illatú bazsalikom, törpe bazsalikom, klasszikus olasz bazsalikom, oregano, rozmaring, kakukkfű, tárkony, majoranna, borsmenta, borsikafű, levendula (azt hiszem, semmit nem hagytam ki)
Virágok cserépbe: kaliforniai mák (krémszínű, sárga-narancs, lila vegyesen), hibiszkusz (simply love), cosmos virág (daydream, pied piper, bright lights), nemophila (snowstorm), lobélia (crystal palace, white lady).
Ezen kívül balkonládába ültettem még színes mángoldot.
Amit már korábban ültettem, és jól alakulnak: wonderberry, Kelvedon csodája zöldborsó, spenót (matador és thai), petrezselyem (sima és metélő), illetve tavalyról maradt két tő zsályám, amik elkezdtek kihajtani. Holnap még földbe kerülnek az alábbi magokból: koriander, red savina, habanero peach, jalapeno early és jalapeno tam
Ha minden jól megy (értsd: lesz hozzá időm, energiám, kedvem), összeírom a már életképes palánták listáját, kíváncsi vagyok, hogy állok :)

Lássuk a medvét, avagy chili helyzet jelentés

2011. március 29.


No, akkor lássuk azt a bizonyos macit, igen érett már egy post erre a blogra is. Nem állt meg az élet chili fronton, sőt, igen szorgosan tevékenykedtem az elmúlt hetekben. Több, mint 189 palántával rendelkezem jelenleg, ennek tetemes része paprika, de akad itt jócskán paradicsom, és számos féle fűszernövény, illetve egy-két érdekesség is. Ja, igen! És egy panellakásban élek, mielőtt bárki azt hinné, kertünk is van hozzá :) Nincs, de ez már más kérdés, a helyhiánnyal egyelőre jól megbirkóztam, a gondok majd biztos később jönnek :)
Szóval február óta folyamatosan ültetek valamit, az első körös paprikák egy része nehezen indult be, hiába a meleg, a pára, meg a nedvesség. Amint elkezdett tartósabban kisütni a nap, előbukkantak olyan csírák is a földből, amikről már régen lemondtam. Nagy volt az öröm, ültettem további növénykéket is. A dithane-nal történő, palántadőlés elleni kezelés jót tett nekik, kevés növénykét vesztettem el ennek köszönhetően. Sokkal többen pusztultak el ellenben amiatt, mert nem tudtak a levélkék kibújni a magból. Hagytam őket egy darabig, de csak annyi történt, hogy nőttek felfelé, maggal a fejükön, levél sehol. Akiről le tudtam segíteni a magot, azoknak meg olyan picike levelük volt, hogy elpusztultak. Akikről nem tudtam, azok sem élték túl, mert egyszerűen leszakadt a fejük (igazi mészárlásnak hangzik). Na, de ennek ellenére is tetemes állományom maradt. Hamar szét kellett ültetni őket, mert egy műanyag pohárba 4-8 magot ültettem, nem számítottam ilyen jó kelési arányra. Ezt követően még egy pár gyenge növényt kiszelektáltam, az állományom immár szép, egészséges, és lassan érett egy újabb átültetésre.
Közben teremni kezdett a tavaly ősszel ültetett Numex Twilight is, a mai nappal 37 bimbót számoltam rajta, ezekből 8 beporzásra került, és be is kötött, vagyis lesz termés :) A jalapeno purple is hozná szorgosan a virágait, de nem hagyhatom még, mivel szerintem kicsi a növény, így lecsipkedem róla a bimbókat folyamatosan, hogy a növekedésre fordítsa az erejét. A tiny tim paradicsomon is van bimbó, azokat egyelőre hagyom, illetve a három tő habanero bámulatosan nagy leveleket növeszt. Érdekes, de nem is igazán felfelé növekednek, hanem mintha a fő céljuk a minél nagyobb levél produkálása lenne. Nem is értem. A numex és a jalapeno leveleit amúgy nem hagyom nagyon elburjánzani, hajlamos mindkét paprika minden egyes irányba új leveleket, hajtásokat hozni, de ezzel túl sok energiát fektetnek bele a felesleges levélnövesztésbe, így drasztikus vagyok. Nekem termés kell, nem levél :)
Az erkélyen már szépen növöget balkonládában a ruccola, a petrezselyem (sima és metélő), a Kelvedon csodája borsó (bizony, ezt ki kell próbálnom), a zsálya, a spenót és a snidling. Ja, és a tárkony, amiről tavaly megfeledkeztem, nem is locsoltam, erre kihajtott :D A wonderberry, az eper és az alacsony növésű piros szemű kukorica is köszöni, jól van, majd meglátjuk, mi lesz belőlük. A kedvenc és gyakran használt fűszernövények már a konyhában, szép kaspójukban növekednek, szóval zajlik az élet. Hoztam pár képet is, az egyiken van egy igen érdekes, albínó, vagyis teljesen fehér színű chili, amit ma vettem észre: 

 A numex twilight termései

 Jalapeno purple

Magvetés: pipa

2010. február 16.


Na, azt hiszem, ettől tartott a párom tavaly, mikor elkezdtem vadul magokat vásárolni. Telt ház van. És akkor még nem fejeztem ki szavakkal azt, ami a lakásunkban van. Vettem 100 db két decis műanyag poharat, jelentem, mindben magok pihennek, és még nem fejeztem be. Holnap vennem kell új poharakat, mivel még csak a paprika magok kerültek földbe, a paradicsom és fűszernövény magok sehol sincsenek elvetve :D Ok, hozzá teszem, hogy nem marad nálam az összes palánta, többségében bérszülő vagyok, egy jó részük ismerőshöz, ismeretlenhez kerül :D Na de addig még van másfél, két hónap hátra, vagyis nekünk kell elszállásolnunk a kis hontalanokat :D 
Összességében azt kell mondjam, hogy kb. 25 féle paprika került földbe (főként chili, de van köztük édes is), és a különleges chilik mellett igazi magyar különlegességek is a földben végezték (pl. szegedi, kalocsai, szentesi, kosszarvú). Először a poharak nagy részét az ablakpárkányon helyeztem el, mivel panelban lakom, így iszonyú meleg van, plusz a párkány alatt van a radiátor is. Azonban ma megtapogattam a poharakat, és hidegnek éreztem őket, így rövid idő alatt át is telepítettem a könyvespolc tetejére a poharakat, remélem, nem érte őket túl nagy kár. Szerintem nem. Sajnos, mivel jórészt virágföldbe ültettem, így megjelentek újfent a gyümölcslegyek...
A tavaly ültetett, sok viszontagságot megélt palántáim, köszönik, jól vannak :D Három habanero palántám maradt, egy Tiny Tim paradicsom és egy Black Pearl/Numex Twilight (nem tudom, melyik élte túl a chili katasztrófát, bár szerintem az utóbbi, mert az előbbi esetében lila lenne a növény. Ez nem lila). Szóval utóbbin már bimbók jelentek meg, de még nagyon aprókák, remélem, nemsokára lesz termésem...
Szóval, szezon indul, magok a földben, éljen a tavasz!

Új év, új bejegyzés

2011. január 3.


Itt az új év, 2011 reményekkel teli a növénytermesztők számára. Legalábbis, ha abból indulok ki, hogy a tavalyi év nem kedvezett túlzottan nekik. Na, de majd idén! Legalábbis, remélem, hogy sok sikerrel jár az első igazi évem a chili termesztés terén. Ami azt illeti, télen igen sok magot cserélgettem, vásároltam, így már kibővült a gyűjteményem, paradicsommagokból például már lassan annyi féle van, mint chiliből (kb. 30-30 féle). Hiába, szeretem a különlegességeket :) A tervek szerint paradicsom és fűszernövény ültetés is lesz (ez utóbbi elengedhetetlen), és szert tettem néhány szép virág magjára is, a fekete tulipán hagymákat már jó egy hónapja elültettem egy nagy cserépbe, mentek is az erkélyre. A hat hagymát rétegesen ültettem el, így három-három külön-külön fog kinyílni, vagyis tovább élvezhetem a szépségüket.
A bent nevelt chilik köszönik, jól vannak, a mesterséges fény megtette a hatását, az egyik chili-katasztrófa túlélő (numex twilight, vagy black pearl- még nem tiszta) toronymagasan vezet, a habanero palánták azért erősen le vannak maradva tőle, pedig már augusztus végén lettek ültetve. De élnek, és növekednek is, úgyhogy nagy gond nem lehet. A november végén ültetett magokkal vegyes tapasztalataim vannak. A bih jolokia egyszerűen nem csírázott ki, az aji amarilloból egy mag kelt ki, a palánta nagyon hamar elhalt, a mesterséges fény ellenére is. Így járt a rocoto orange is, egy palánta volt, abból sem lett semmi. A tiny tim törpe koktélpari jól indított, két palánta lett, az egyiknek tegnap elvékonyodott a szára, kiszedtem, ne hátráltassa a másikat, aki köszöni, jól van. A jalapeno purple nagyon szépen nő, már ledobta a két sziklevelét. Ők is ketten voltak, az egyik eldőlt, szintén kipurgáltam, az óta a másik erőre kapott. Hiába, no, könyörtelen vagyok :) Ezen kívül ültettem még egy narancs színű paradicsomot is, abból csak egy kelt ki, ő viszont él és virul, van esély rá, hogy lesz belőle valami, a red savinában azonban nem vagyok biztos, egy palántám van, és az is, mintha megállt volna a növésben. Tápoldatot heti egyszer kapnak, fényt naponta 8-10 órán át, és jó meleg van (panel). Hát, így állunk most, remélem, azért lassan már valami eredményt is láthatok, legalább bimbókat, vagy valamit :) 
Az biztos, hogy az új vetésnél fogok venni palántadőlés ellen valamit (tippeket várok), mert sok palántám veszett oda már, és ez elszomorít. Ezen kívül szerintem a bordói lével is meg fogok próbálkozni, szóval, tapasztalatokat és ötleteket várok minden kedves hozzáértő chilistától!
Hamarosan jövök egy új posttal, nálam ugyanis kb. 1, max. 2 héten belül földbe kerül az idei vetés :)

Gyümölcslégy megszüntető projekt

2010. december 13.


A harcom a gyümölcslegyek, más néven muslicák ellen már hetek óta tart. Hiába olvastam a neten, hogy a Biostop nevű szer milyen szuper, télen a hiperek kertészeti osztályát leredukálják kb. egy polcnyira, és bár az Oá.is kertészet kb 30-40 percnyire van BKV-val, odáig még nem jutottam el.
Valahol olvastam, hogy a gyümölcsös alkoholokkal hatékonyan lehet felvenni ellenük a kesztyűt, így egy pohárba kiöntöttem egy ujjnyi szerb szilvapálinkát, amibe tettem egy kis csík napsárga papírdarabot. A hatás érdekes volt, egyre több kis muslica kezdett bulit csapni, jellemzően éjszaka indultak tivornyázni. A pálinka ugye gyorsan párolgott, így felöntöttem kis vízzel is, és kísérletképpen mellé helyeztem egy vörösbort tartalmazó (papír nélküli) poharat. Az állás érdekes: a muslicák jobban szeretik a pálinkát, de azért a bort sem vetik meg. Szintén érdekes, hogy a pálinkás pohár belsején időnként mentőcsapatok is megjelennek, akik lassan araszolnak lefele az iszákos cimbik felé, ha meg látok egy ilyen actiont, azonnal megpróbálom őket is belefojtani (na, ez nem túlságosan humánus dolog, de ez van). Lassan elfogy a pálinka, így majd marad a vörösbor, de szerintem megteszi. Csak az a kérdés, hogy meddig kell még küzdenem velük, ugyanis a virágföld miatt állandóan újabb és újabb egyedek kerülnek elő. Bár a muslica nem kártevő, de azért igen idegesítő tud lenni.

A jelenlegi helyzet

Vannak, akik arról számolnak be blogjukban, hogy lassan virágoznak a növényeik. Na, én ezzel egyáltalán nem büszkélkedhetem, sőt, jelenleg úgy fest, jövőre lesz csak termésem, legalábbis bízom benne. Ennek oka ugye az, hogy volt egy olyan elképzelésem, hogy majd mesterséges fény nélkül is képesek lesznek a chilik fejlődni. Hát, nem így van. Amióta mesterséges fényt kapnak, szépen fejlődnek, de még mindig kicsit lassan szerintem, igaz, tápoldatot nem kapnak, és csak egy fénycsövem van. Viszont a két hete ültetett palánták (főleg a jalapeno) szépen nőnek, ugye ők kezdettől mesterséges fényen élnek, akárcsak a múlt héten ültetett paradicsomok (na, nem elég, hogy panelban, télen nevelek chilit meg paradicsomot, még vagyok olyan elvetemült is, hogy dec közepén vetem el a paradicsomot). Majd meglátjuk, hogy mi lesz belőle. A bih jolokiából semmi, ugyanis a magoknak eszük ágában sem volt kicsírázni, az aji amarillo, red savina és rocoto orange egy-egy palántával örvendeztetett meg, a jalapeno purple hozta a formáját, háromból kettő. Paradicsomból a tiny tim volt a legjobb, háromból három, míg a narancs színű paradicsom három magjából egy kelt ki, viszont az nagyon szépen fejlődik. Hm, kíváncsian várom az eredményt, na meg a villanyszámlát :)

Pozitív változás

2010. november 25.


A növényeim látványos fejlődésnek indultak, hála a mesterséges fénynek. A levelek növekedésnek indultak, és kezdenek szép zöld színt felvenni. A muslicák, avagy gyümölcslegyek viszont egyre többen vannak. Először azt hittem, valami komolyabb kártevővel állok szemben, de kiderült, hogy sima, egyszerű, pici, idegesítő muslicákkal. Egyre többen vannak. De nem fognak ki rajtam, holnap bevetem ellenük a Biostop nevezetű, kifejezetten gyümölcslégyre specializálódott szert. Reszkessetek, muslicák, eljött a vég!
Ja, igen, majd elfelejtettem. A mai napon átvettem a múlt héten rendelt 10g szárított Buth Jolokiámat. Brutál, már a zacsin keresztül is durva. Hétvégén chili lesz marhahúsból, már vendégeket is hívtam. Csak pasik. Lehet nyomni a "Ki a legény a gáton" című játékot :)
És így van cserére Buth Jolokia magom is, akit érdekel, jelezze, van még pár fajta chili, aminek örülnék :)

Folyt köv mesterséges fénnyel

2010. november 22.


Az nem lehet, hogy feladjam. Erre jutottam ma, kevéssel az előző post után. Úgyhogy délután rádumáltam életem párját, hogy ugyan, kísérjen már el a közeli villanyász boltba, mert nekem fogalmam sincs az egészről :) Gyorsan körbenéztem a chili fórumon, meg a gazlapon, hogy ki mit használ, összeírtam, majd a kis cetlivel elindultunk fényforrásért. Végül Osram Fluora lett (hihetetlen, hogy már külön növények számára is készítenek fénycsövet), cakli-pakli, kapcsolóval, tokkal vonóval együtt 5000 forint volt, pasi össze is szerelte, már csak be kellett dugni a konnektorba. Éljen, éljen! Még a felszereléssel sem bíbelődtünk, két fa dobozt egymásra tettünk, oldalra fordítottuk, és köré pakoltam a megmaradt palántákat. Az óta sejtelmes lilás fény szűrődik ki a konyhából. Ja, és 18 W a fogyasztása, ami nem is sok, úgyhogy duplán is hurrá :)
Na, persze, nem hagyhattam annyiban a dolgot, ültetnem is kellett. Már csak azért is, mivel a héten jöttek meg a friss rendelések Angliából, úgyhogy potyogtattam pár magot a cserépbe: Red Savina, Aji Amarillo, Orange Rocoto, Jalapeno Purple, Bih Jolokia. Remélem, a meglévő palántáknak is jót tesz a fény (már miért ne), és talán nem kell jövő nyárig várnom, hogy saját termést ehessek. A biztonság kedvéért azért rendeltem szárított Bhut Jolokia paprikát (10g), és van még a mélyhűtőben Jalapeno és Habanero is (hát igen, le szoktam fagyasztani, amit hirtelen nem fogyasztunk el. Szerintem működik)

Chili katasztrófa

2010. november 22.


Az elmúlt egy hónapban beütött sorra a chili katasztrófa, úgyhogy nem nagyon volt miről írnom. Tulajdonképpen most sincs, csak összefoglalom a helyzetet, hogy a blog tavaszig ne süllyedjen el :)
Szóval, először ugye jöttek a tetvek, a többség túlélte, de aztán a szép nagy, erős Jalapeno palánták mégis megadták magukat. Aztán fogta magát a Numex Big Jim is, és érzékeny búcsút mondott földi chili létének. Majd sorra jöttek a többiek, elkezdtek elszáradni, majd vége. Ami megmaradt, az sem járt jobban: elképzelésem sincs, hogyan, de egyik nap kinyílt a konyhaablak (a nagy chili szellem lehetett), és lesöpörte a párkányon lévő összes maradék chilit, ami azért is végződött rosszul, mert előző nap eresztettek gyökeret, így ebbe a kis manőverbe belehaltak szinte mind. Ami még versenyben van (bár előreláthatólag nem sokáig): három habanero palánta, egy numex twiligt (azt hiszem). Ennyi. A fénycsövön még gondolkodom, nem tudom, van-e értelme, lévén, hogy a négy palántából kettő levelei elkezdtek szépen zsugorodni. Vagyis az első év próbálkozásai részemről katasztrofálisak voltak, folyt köv valószínűleg januárban.
A jó hír viszont az, hogy megközelítőleg 30 féle magot sikerült csak chiliből beszereznem, így lesz mivel kísérletezni :)

Segítség, tetvek!!!!!

2010. október 7.


Na szép, rájöttem végre, mitől fonnyadt el szép lassan a Jalapeno Purple palántám alsó két levele...sejtettem, hogy nem csak úgy, kedvtelésből. Már korábban is nézegettem, de csak olyan kis fehér foltokat láttam a leveleken, mintha kezdene elöregedni a növény...De ma reggel már a többi levélen, sőt, más paprikákon is láttam hasonló leveleket, így beélesítettem a szemüvegemet, és jó közelről megvizsgáltam őket. És akkor megláttam, ott voltak a kis piszokok. Pici, fehér, néhány kis fekete pötty. Oké, gondoltam nem pánikolok, csak nem hagyom, hogy meghiúsítsa az első kísérletemet néhány kis dög. Felröppentem a netre, lestem a praktikákat, gondoltam, nem nyúlok egyből a vegyszerhez, megpróbálkozom valami kímélőbbel. Végül a dohányfőzet mellett döntöttem. 50 gramm dohányt két liter vízben kell megfőzni, főzetet lehűteni, majd spriccnivel a növényt és a földet megszórni. No, én kisebb adagban gondolkodtam, így 2 gramm dohányt főztem meg 3 dl vízben. Kísérletképpen először csak a Jalapeno-kat fújtam le, ők a leginkább fertőzöttek. Most várok. Ha túlélik, holnap lekezelem a többi növényt is, beleértve a fűszernövényeket is.
Nagy drukk, nem szeretném, ha elpusztulnának a kis palántáim, már úgy várom, hogy tovább nőjenek. És még vár rájuk egy átültetés is a napokban...

Újraültetve :)

2010. október 6.


A kezdeti sikereken felbuzdulva ma ismét ültettem :) három thai dragon mag, két naga jolokia mag, és három tiny tim törpe paradicsom mag került kis cserepekbe. Reméljük a legjobbakat :) Azt még nem tudom, hogy a mesterséges téli fénypótlást hogyan fogom megoldani, egyelőre a konyhai fénycsővel világítom őket napi pár órán keresztül, de valószínűleg be fogok szerezni egy speciális fénycsövet is.
Mivel sikerült beszereznem az elmúlt pár hónapban 23 féle chili magját (plusz 2 ismeretlen magot), jó néhány féle koktél-és normál méretű paradicsom magot, fűszernövény-és virágmagokat is, ezért úgy döntöttem, itt az ideje rendszerezni ezeket, hogy könnyen, gyorsan és jól átláthassam, miből is gazdálkodunk :D Na, meg persze szeretek ilyen színes dolgokat gyártani, úgyhogy legalább lefoglaltam magam egy jó pár órára :) Hiába, na, én így kapcsolódok ki :)
Szóval a mai magvetés azzal kezdődött, hogy magamhoz ragadtam a szettet:
Aztán eldöntöttem, hogy milyen erősségű paprikákat szeretnék ültetni :)
Végül bekerültek a kis magok a kis cserepekbe, és türelmesen várom, hogy mi lesz belőlük :) Remélem szép paprikák, sok terméssel. Na meg persze a paradicsomoknak is nagyon druk
kolok :)

Alakul a chili

2010. október 6.


Legalábbis remélem. Nagyon remélem. Én volnék ugye az az eszement, aki fittyet hányva a természet törvényeire, és a paprikák természetes életciklusára, nyár végén vetettem chilit. Na szép, a legtöbb kertész március környékén kezd csíráztatni, erre jövök én, és tessék. Készül a téli termés. Vannak, akik szerint nem lesz belőle semmi. Szerintem lesz, de persze alapból számítok arra, hogy nem sok, és nem is olyan erős, mint kellene, hogy legyen. Nem baj, inkább most kísérletezek, és vonom le a következtetéseket tavaszra, mint, hogy jövőre ne sikerüljön, és várnom kelljen még egy évet a próbálkozással (úgy sem fogok :))
Szóval, ugye vetettem augusztusban 7 féle paprikát, melyek nagyon szépen alakulnak. Lássuk, hogyan is állunk: 
A képen látható Numex Twilight palánták nagyon szépen fejlődnek, most éppen az ablak felé fordulnak, ezért igyekszem minden növényemet folyamatosan forgatni, hogy rendesen tudjanak nőni.
A red habanero palánták gyors fejlődésnek indultak, most egy kicsit lelassultak, bár közben történt egy átültetés is, a kis pohárból átkerültek ebbe a balkonládába. Változás van: megerősödtek, az óta a két levélből 4-6 levélke lett/ növény.
Kicsit napsütéses a kép (végre), de szerintem azért látszik a lényeg: leghátul a két Jalapeno Purple palánták láthatók, ők a legnagyobbak, a leggyorsabban fejlődő paprikáim. Nagyon bízom bennük, már beígértem egy barátomnak a Jalapeno Poppers-t :) Bal oldalon a Black Pearl palántám, ami szintén szép erős, de két csírából csak egy maradt meg, a másik elpusztult. Másik oldalon a Cayenne Purple, egyedül, magányosan...három magból csupán egy kelt ki (de az nagyon rendben van). A héten kaptam zummzummtól egy pici cserepet, benne két Cayenne Purple csírával :) úgyhogy, van remény :)
A bal oldalon, elől látható Numex Big Jim palánták igen nagy hátrányból indultak, és sok szerencsétlenségen mentek keresztül, mire ide eljutottak. Először is ugye, már írtam, hogy az elvetett három magból kettő kirepült a cserépből, úgyhogy ültettem még két magot a már meglévő palánta mellé. Ezeknek se híre, se hamva nem volt, viszont a már meglévő egy pici palánta szépen fejlődött. Ám egy napon fogta magát, és alig két óra leforgása alatt megpunnyadt, lekókadt, elszáradt, nem is tudom, mi lett vele...Mivel úgy döntöttem, hogy könyörtelen leszek, kihúztam a földből...Csak a szép, egészséges példányokat kívánom megtartani, ez a természet törvénye (persze, ez nem kegyetlenség a részemről). DE! amint ezt megtettem, észrevettem, hogy kibújt a két kis csíra, amit korábban ültettem el. Úgyhogy, most szépen fejlődnek.
És most lássuk a büszkeségemet: a két yellow habanero palánta :) Ők tescos paprikából származó magok (hasonlóképpen a pirosakhoz), és nagyon, nagyon szépen fejlődnek. Csak ezt a két palántát tartottam meg helyhiány miatt, viszont ők már szép erősek, meg is hálálták a törődést, sokkal szebben fejlődnek a piros habaneroknál is. Remélem, ez így marad akkor is, miután nemsokára átültetem őket.