A chili paprika tartósítása

2010. augusztus 10.


Mivel kis családomban én vagyok az egyetlen, aki szereti és bírja az erőset, így a leendő termés egy részét valahogyan tartósítanom kell majd. A párom megeszi ugyan a csípős ételeket, de csak az enyhén csípőseket, és nem túl nagy mennyiségben. A tágabb környezetemben édesanyám biztosan szolidaritást fog vállalni velem a paprikák elfogyasztásában, de azért nem árt megoldani valahogy a tartósítás kérdését :D
Az alábbiakban néhány ötletet teszek közzé, melyek egyik kedvenc gasztro-könyvemből származnak, a nagyon hasznos Szakácsok könyvéből.

Szárított chili:
Ha a chilit szárazon pirítjuk, enyhén füstös aromája lesz. Forrósítsunk fel egy vastag fenekű serpenyőt, tegyük bele a chilit, és addig pirítsuk, amíg sötétedni és sisteregni kezd; ügyeljünk, hogy ne égjen meg. Sütőben is piríthatjuk: tegyük egy tepsire, és a 200 Celsius fokra (gáz: 6-os fokozat) előmelegített sütőben süssük 5-10 percig, vagy amíg felpuffad. Kihűlés után finom porrá őrölhetjük mozsár, elektromos fűszer-vagy kávédaráló segítségével is. Az őrölt chilit légmentesen záró üvegben, hűvös, sötét helyen tároljuk.
Passzírozott chili:
Ez a művelet lehetővé teszi, hogy a pirított chili húsát a héja nélkül használjuk fel öntetekben, krémekben, egytálételekben. Ha nem szeretnénk, hogy túl csípős legyen, először törjük meg, és szórjuk ki belőle a magokat. A chilit tegyük egy tál meleg, enyhén sós vízbe, és fedjük le. Hagyjuk ázni 15-30 percig, a méretétől függően, hogy teljesen puha legyen. Csepegtessük le, és tegyük egy szitába. Egy merőkanállal vagy kanállal passzírozzuk át a szitán. Ha a chilik elég nagyok, kaparjuk ki a húsukat a héjukból. A héját és a magokat dobjuk ki. Hűtőben érdemes tartani, lezárt üvegben.
Chili olaj:
Szedjük le 6 hibátlan chili paprika szárát, és felezzük el őket hosszában. Lassan pároljuk 150 ml olívaolajban. Amikor a keverék forrni kezd, keverjük meg egy kicsit. Gyöngyözve forraljuk, és mielőtt a chili teljesen megfonnyadna és megbarnulna, vegyük le a tűzről, és öntsük egy edénybe. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd öntsük az olajat és a chilit egy tiszta üvegbe, és töltsünk még hozzá 150 ml olajat. Felhasználás előtt hagyjuk állni néhány napig. Tartsuk hűtőszekrényben vagy hűvös, sötét helyen. 6 hónapig eláll. Kiválóan illik kagylós rizottóhoz, grillezett, illetve sült húsokhoz, salátaöntetekhez, pácokba, salsákba.
 Vörös currypástétom:
12 adag curryhez:
növényi olaj az olajban sütéshez, 2 nagy lilahagyma, 1 piros paprika, 5 chili hosszában félbe vágva, 100 g friss gyömbér, 50 g galangal, 20 gerezd fokhagyma negyedelve, 60 g paradicsompüré, fél ek só
Forrósítsuk fel az olajat, tegyük bele a hagymát (karikázva), süssük 10-15 percig, vagy amíg megbarnul (nem megég), és megfonnyad, néha keverjük meg. Vegyük ki a hagymát, csepegtessük le papírtörlőn. Süssük a paprikát 7-8 percig, majd csepegtessük le. Tegyük a chilit a forró olajba, süssük 4-5 percig, amíg feketés és fonnyadt lesz. Csepegtessük le. Süssük a fokhagymát is az olajban, majd vegyük ki. Ezt követően az összes megsült alapanyagot turmixoljuk össze, adjuk hozzá a paradicsompürét és a sót, majd a pástétomot tegyük tiszta befőttes üvegbe, vagy műanyag dobozba. A sütőolaj is felhasználható későbbi sütéshez, ehhez hűtsük le a visszamaradt olajat, majd tegyük el üvegbe. A pástétom hűtőszekrényben 2 hétig eláll, kiváló halhoz, húshoz, kókuszos curryhez.
Paradicsomos chilijam:
Kb. 500 g jam-hez:
500 g túlérett paradicsom, 2 hüvelyknyi friss gyömbér, 3 ek nam pla (halszósz), 4 vékonyra szelt chili, 4 vékonyra szelt fokhagyma, 300 g porcukor, 100 ml bor-vagy almaecet
Tegyük a paradicsom felét, a gyömbért, a halszószt turmixgépbe (a paradicsomot maggal együtt tegyük bele, ettől lesz megfelelő a jam állaga). A maradék paradicsomot 1 cm-es kockákra várjuk. Tegyük a paradicsompürét, a felvágott paradicsomot és a többi összetevőt egy mély fazékba, és lassan, gyakori kevergetés mellett forraljuk fel. Ha felforrt, lassú tűzön főzzük. Szedjük le a tetején képződő habot, és főzzük lassú tűzön 30-40 percig, néhány percenként megkeverve, hogy lekapjon az alja. Kaparjuk le a fazék oldaláról is az odaragadt réteget, hogy a jam egyenletesen főjön. Akkor van kész, ha sűrű és fényes. Öntsük a kész jam-et steril befőttes üvegekbe, zárjuk le, címkézzük fel. Hagyjuk szobahőmérsékleten kihűlni, majd hűtőben, hideg kamrában tartsuk. Két hónapig eláll, kiválóan illik húsokhoz, pirítóshoz, halhoz stb.

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése